Diëtetiek

Als gevolg van de behandeling van een kwaadaardige tumor, dit kan een operatie zijn, maar ook chemotherapie en bestraling, kunnen er problemen ontstaan bij het eten en drinken. Problemen bij het eten en drinken kunnen zijn op het gebied van kauwen en slikken, maar ook op het gebied van smaak, vol gevoel, misselijkheidsklachten en pijn. Het niet goed eten en drinken heeft invloed op de behandeling van de kwaadaardige tumor, maar heeft ook invloed op het gehele welbevinden. Wanneer er om welke reden dan ook niet goed gegeten of gedronken wordt, gaat veelal de conditie achteruit. Tevens zal de weerstand afnemen. Dit merkt u zelf doordat uw gewicht snel daalt en u te mager wordt. Medische behandelingen kunnen daardoor worden uitgesteld en/of worden als zwaar ervaren. Om goed te kunnen eten en drinken is een advies van een diëtist waardevol. Het advies van de diëtist wordt aangepast aan de verschillende stadia waarin u zich in de behandeling bevindt. Tevens wordt het dieetadvies aangepast aan de voedingsproblemen welke u dan ervaart. De diëtist is de deskundige op het gebied van voeding en diëten. De diëtist is ook in staat om te screenen op ondervoeding en van daaruit een behandeling te starten en of door te verwijzen naar andere hulpverleners.

Wanneer u ernstig afgevallen bent zal de diëtist in overleg met u een voeding samenstellen welke meer energie en eiwitten bevat. Deze voeding kan bestaan uit gewone voedingsmiddelen, maar de diëtist kan daarbij ook gebruik maken van aanvullende dieetvoedingen. De diëtist zal daarvoor een aanvraag indienden bij de apotheek en verslag doen aan de behandelend arts. Ook verzorgd de diëtist de aanvraag bij de verzekeraar voor vergoeding van deze aanvullende dieetvoedingen. Daar er verschillende aanvullende dieetvoedingen op de markt zijn, zal de diëtist in overleg met u, de dieetvoeding kiezen welke bij u het beste past.

Wanneer er problemen zijn bij het kauwen en slikken is het veelal nodig dat de vorm van het eten wordt aangepast aan de mogelijkheden van het slikken. Hierbij zal de diëtist nauw samenwerken met de logopedist. Dit om verslikken te voorkomen. Ook zal de diëtist u adviseren over de aangepaste voeding zodat deze volwaardig zal blijven. Dit betekent dat u voldoende energie en vitamines en mineralen tot u neemt. Het kan ook zijn dat de voeding eventueel verdikt moet worden. Dan zullen de diëtist en logopedist u samen informeren over de mogelijkheden die hiervoor zijn.

De diëtist werkt nauw samen met huisartsen, specialisten, wijkverpleegkundigen, logopedisten en overige behandelaars. Dit om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten op uw medische behandeling en uw voeding zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan de dan geldende situatie. Een goed voedingsadvies is maatwerk. De diëtist zal het voedingsadvies verstrekken in een persoonlijk gesprek met u. Dit gesprek kan zijn op het spreekuur van de diëtist, maar kan op aanvraag van een arts ook bij u thuis plaatsvinden. De diëtist zal naar aanleiding van dit gesprek een verslag verzorgen naar uw behandelend arts. De diëtist zal contact met u houden om eventueel veranderingen in de medische behandelingen welke voedingsaanpassingen vragen op tijd met u te kunnen bespreken. Ook is de diëtist te bereiken voor voedingsvragen van zowel uzelf als van familie en hulpverleners om u heen.

De diëtist werkt op verwijzing van medisch specialist of huisarts en vanuit diverse spreekuurlocaties. Maar op aanvraag komt de diëtist ook bij u thuis. De diëtistische behandelingen worden vanuit het basispakket van uw zorgverzekeraar vergoed. Tevens kan het zijn dat er in uw aanvullend pakket nog tijd is opgenomen voor diëtistische zorg.

Expertisecentrum Voeding & Leefstijl Rivas
Conny Dubbeldam en Marieke Bouma, diëtisten
Spreekuurplaatsen in de regio: Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland, Oud Alblas, Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf.
Huisbezoeken vinden in het gehele werkgebied plaats alleen op aanvraag van een arts.
Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met:
0900-8440 (Rivas Zorglijn) of 0183-644340 (secretariaat) of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor meer informatie op www.expertisecentrumvoedingenleefstijl.nl

 
Conny Dubbeldam 

 

 

 

 

 

Marieke Bouma