Oedeemfysiotherapie

(Manuele Lymfedrainage volgens methode Vodder)

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht; onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding". Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in uw lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Bij de behandeling van kanker beginnen de vochtproblemen vaak als gevolg van de operatieve ingreep, waarbij het beschadigen en (gedeeltelijk) verwijderen van lymfevaten en lymfeklieren het oedeem ernstig kunnen verergeren. Verminderen van oedeem met manuele lymfedrainage is het meest effectief als er snel na de operatie (enkele dagen tot een week) mee wordt begonnen. Het haalt pijn- en spanningsklachten weg en voorkomt verdere achteruitgang van het omliggende weefsel. De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte, vrijwel pijnloze, massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfebanen af te voeren. Eventuele stagnatie kan worden opgeheven, de immuniteit (weerstand) verhoogd, de stress verlaagd en het hormonale stelsel geoptimaliseerd. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam. Aanvullende behandeling met lymfetaping, zwachtelen en/of aanmeten steunkous ondersteunt en versterkt het effect van de behandeling aanzienlijk.

Ten gevolge van langdurig bestaand oedeem kan weefselschade ontstaan. Deze fibrosevorming bestaat meestal uit pijnlijke verhardingen in het bindweefsel en vaak ook in de omliggende spieren die als gevolg van de stugheid van het bindweefsel niet meer goed kunnen functioneren. Een dergelijk slecht doorgankelijk gebied is infectiegevoelig (berucht in dit kader is het ontstaan van wondroos) en het kan leiden tot heftige pijnklachten omdat vrije zenuwuiteinden bekneld kunnen raken in het verharde stugge weefsel. Manuele lymfedrainage en lymfetaping zijn doeltreffende behandelingen om het ontstaan van deze verhardingen in het weefsel te voorkomen en/of te behandelen. Doordat de behandeling het bindweefsel normaliseert en weer zacht maakt, zullen tevens de pijnklachten snel afnemen. Verder kunnen met lymfedrainage littekens veroorzaakt door de operatie effectief behandeld worden, waardoor een snelle en mooie genezing (zonder harde plekken en “trekken” van de littekens) gestimuleerd wordt. Behandeling met manuele lymfedrainage kan tijdens de behandeling met chemotherapie en bestraling in de meeste gevallen worden voortgezet. Dit zal altijd gebeuren in overleg met uzelf en de behandelend arts.

Er is onlangs bewezen dat de manuele lymfedrainage geen cellen kan verplaatsen. Deze behandelvorm kan dus gewoon worden toegepast wanneer er sprake is van kanker. Er kan snel begonnen worden met de behandeling, natuurlijk afhankelijk van uw lichamelijk conditie en uiteraard in overleg met de behandelend oncoloog. Hoe sneller oedeem wordt behandeld, hoe sneller het herstel kan beginnen en hoe kleiner de kans is op vervelende neveneffecten van de behandeling.

Of de behandelingen worden vergoed verschilt per zorgverzekeraar. U kunt daarom het beste zelf contact opnemen met uw zorgverzekering. Voor het (gedeeltelijk) vergoed krijgen van de kosten is een verwijzing nodig van uw medisch specialist.

 

Diana van Breugel
0621568432
0184432292
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.