Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Deze richt zich specifiek op het behandelen van belemmeringen in lichamelijk functioneren en bewegen ten gevolge van kanker en/of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. De oncologiefysiotherapeut heeft in een tweejarige aanvullende opleiding de kennis, vaardigheden en competenties verworven die nodig zijn bij de, soms complexe, problemen van mensen, en hun directe omgeving, tijdens en na kanker.

Behandeling door een oncologiefysiotherapeut kan een positieve invloed hebben op vermoeidheid, conditieverlies, benauwdheid, verminderde spierkracht, stijfheid van spieren en gewrichten, pijn, neuropathieën (tintelingen in handen en/of voeten) en spanningsklachten.
Tevens kan de oncologiefysiotherapeut u helpen bij het hervatten van activiteiten. Zo kan het zijn dat u het vertrouwen in uw lichaam en mogelijkheden (deels) bent kwijtgeraakt en niet meer goed weet wat u wel en niet kan en mag doen. De oncologiefysiotherapeut kan u dan helpen de controle over uw bezigheden weer te herwinnen, zodat u leert omgaan met de nieuwe situatie. 

In alle fasen van de ziekte kan oncologiefysiotherapie van meerwaarde zijn. Wanneer u net weet dat u kanker heeft zal al snel de medische behandeling starten. Het is dan zinvol te proberen uw lichamelijke conditie op peil te houden. Het is namelijk beter en gemakkelijker uw fitheid te behouden dan deze weer te moeten opbouwen. De oncologiefysiotherapeut kan u hierbij begeleiden. In de herstelfase van kanker gaat het om het herwinnen van  lichaamsfuncties en de controle over uw leven.

Wanneer u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen van kanker kan de oncologiefysiotherapeut u helpen zolang mogelijk een actief leven te leiden waarbij u zelf de regie in handen houdt. In de laatste levensfase is comfort het meest belangrijk. De oncologiefysiotherapeut kan dan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van een comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en spanning kunnen verminderen door massage en ontspanningsoefeningen.

De oncologiefysiotherapeut beschikt over diverse specifieke vaardigheden welke, afhankelijk van uw persoonlijke hulpvraag en doelen, worden toegepast. U kunt denken aan informeren, begeleiden, oefentherapie, trainen, passieve mobilisatietechnieken, massagetechnieken, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Behandelingen kunnen zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Indien nodig wordt er nauw samengewerkt met andere zorgverleners.

Naast de fysiotherapeutische begeleiding en behandeling van mensen met kanker kan de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol hebben voor collega fysiotherapeuten, huisartsen en andere zorgverleners.
Wanneer u elders onder behandeling bent kunt u met een gerichte vraagstelling voor een eenmalig consult naar de oncologiefysiotherapeut worden doorverwezen.

Voor behandeling door een oncologiefysiotherapeut heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist.
Wanneer u aanvullend verzekerd bent worden de behandelingen door alle ziektekostenverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed.

Suzanne van Gent
0184414942
0627525518
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.balans-gezondheidscentra.nl